Over ons

Wij zijn open!!!

In 2023 is Stichting Snorhaar opgericht. Behoefte om meer aandacht te geven aan dierenwelzijn en het feit dat er in Utrecht geen opvang voor wilde dieren is maakt dat we met dit project zijn begonnen. Vanaf april 2024 zijn onze deuren geopend voor dieren!

De eerste stap die we gezet hebben is het zoeken naar vrijwilligers die wilden meedraaien bij de opvang. We hebben super veel enthousiaste reacties ontvangen en hebben 30 vrijwillige dierverzorgers en dagcoordinatoren gevonden. Fijn want om veel dieren te kunnen verzorgen zijn veel handen nodig.

Daarna hebben we 15 egels van Egelopvang Zoetermeer mogen opvangen. Deze egels zaten daar al een tijdje in de opvang en moeten nog een beetje aansterken voor ze terug naar de natuur kunnen. Met deze egels hebben wij de kans gekregen om op een laagdrempelige manier te ‘oefenen’ met onze processen en te kijken of alles goed is uitgedacht. Uiteraard zorgen wij er voor dat ze zo snel mogelijk helemaal herstellen en terug kunnen naar de natuur.

Ondersteuning door Markdierenarts

Stichting Snorhaar verleent de zorg aan de zieke en gewonde dieren niet alleen. We worden hierbij ondersteunt door de praktijk van Markdierenarts in Vleuterweide. Belangrijk, omdat we zo de juiste diergeneeskunde hulp krijgen die de dieren zo hard nodig hebben. Lucas van Berne, dierenarts bij Markdierenarts, komt een aantal keer per maand langs bij Stichting Snorhaar om de dieren te bekijken en daarnaast kunnen we als het nodig is de dieren langsbrengen voor bijvoorbeeld röntgenfoto’s of tandverzorging.

Hier vind je meer info over MarkDierenarts:

MARKdierenarts | Dierenarts | Vleuterweide | Vleuten | Utrecht

Op zaterdag 4 mei opent Stichting Snorhaar haar deuren voor gewonde, zieke en verweesde egels, hazen, konijnen en eekhoorns. “Hier in Utrecht is nog geen wildopvang zoals deze”, legt oprichter Stef Arens uit. Naast het opvangen van hulpbehoevende in het wild levende dieren richt Stichting Snorhaar zich op voorlichting en educatie. “We willen dieren niet alleen op de korte termijn uit de brand helpen, maar ook op de lange termijn.”

De dierverblijven glimmen, de verf zit vers op de muren en hier en daar staan nog wat onuitgepakte dozen. De officiële opening van de wildopvang komt steeds dichterbij. Oprichters Stef Arens en Frederike Lijffijt popelen: een jaar lang hebben ze zich klaargestoomd voor dít moment. Ze beschikken nu over de juiste papieren, deden de nodige ervaring op bij verschillende wildopvangcentra (zelfs in Amerika),bouwden aan een nuttig netwerk en zochten een geschikte locatie. En die vonden ze in hartje Utrecht bij tuincentrum Steck. “Je start niet zomaar even een wildopvang”, benadrukt Stef Arens. Het vergt een hoop tijd, uitzoekwerk, investeringen, kennis, vallen en opstaan, maar dan heb je ook wat: Stichting Snorhaar.

De eerste vijftien egels zijn binnen!

Vanuit de wildopvang in Zoetermeer hebben de eerste vijftien egeltjes nog geen week geleden hun intrede gemaakt bij Stichting Snorhaar. De drie vrijwilligers die vandaag aanwezig zijn, leren stap voor stap wat deze behoeftige egels nodig hebben. Ze wegen en observeren de dieren, maken de verblijven schoon, geven voer en water. De patiëntjes komen niets tekort. Hebben de egels medische hulp nodig?

Stef en Frederike kunnen eerste hulp verlenen en anders werken ze metMarkdierenarts uit de Meern die de juiste behandelingen en medicijnen voorschrijft. Als deze vijftien egeltjes volledig hersteld zijn, gaan ze terug de natuur in. De één kan direct ‘naar huis’ en de ander mag nog even wennen aan de buitenlucht in een zogeheten ‘uitwentuin’.

Starten met kleine zoogdieren

Hoe de stichting aan haar naam komt? Frederike Lijffijt (medeoprichter) glimlacht en zucht: “Veel mensen denken aan katten, maar die vangen we niet op.” “Mensen realiseren het zich misschien niet, maar alle zoogdieren hebben snorharen!” vertelt Stef opgetogen. “Nou ja, het vogelbekdier niet, maar dat is een van de weinige uitzonderingen”, legt hij uit. “Er is wel een vogelopvang in Utrecht en om te benadrukken dat wij géén vogels opvangen, hebben we gekozen voor een naam die duidelijk maakt dat we er voor zoogdieren zijn.” En dan wel de kleine en in het wild levende varianten. Egels, hazen, konijnen en eekhoorns vormen een mooi startpunt, in de toekomst komen daar nog diersoorten bij. De dieren die nu wél opgevangen worden bij Stichting Snorhaar hebben het vaakst hulp nodig.

Behoefte aan wildopvang in Utrecht

De komst van Stichting Snorhaar wordt flink toegejuicht. Onder andere door de dierenambulance in Utrecht en door andere wildopvangcentra die regelmatig met een teveel aan dieren zitten. “We willen graag samenwerken met wildopvangcentra in heel Nederland, zo kunnen we elkaar helpen en praktijkervaring bij elkaar opdoen”, aldus Stef. Tot nu toe moest er voor gewonde, zieke, verzwakte of verweesde wilde zoogdieren een behoorlijk stuk gereden worden om ze bij een specialistische opvang te krijgen. Dat is niet alleen stressvol voor de dieren, maar de dierenambulance is dan ook te lang ‘uit de lucht’, waardoor andere dieren in nood geen hulp krijgen. “Soms zitten wilde dieren 24 uur te wachten in een tijdelijk verblijf tot ze naar een wildopvang elders gebracht kunnen worden, omdat de vervoerder te druk is met het helpen van andere dieren. Dat brengt risico’s voor het dier met zich mee.” De dieren in de provincie Utrecht kunnen nu opgelucht ademhalen, want de afstand is flink verkort en de nodige hulp is nabij.

Educatie en voorlichting

Stichting Snorhaar helpt afzonderlijke dieren, maar heeft nog meer in petto. Stef wijst naar een rij nog ingepakte fotolijsten die tegen de muur staan. “We kregen ze vandaag binnen! Dat zijn foto’s voor in onze expositieruimte. Stef organiseerde een fotowedstrijd en de winnende inzendingen krijgen een mooie prijs en een ereplaats in de expositie. “We willen bezoekers kennis laten maken met wilde dieren in de omgeving.” In de lijsten prijken wonderschone wilde dieren. Ze kijken alert in de lens, foerageren, knabbelen, vechten of rusten. De foto’s worden voorzien van informatiebordjes, zodat mensen meer leren over de natuur. Welke dieren leven er in en rond de stad? En hoe kunnen mensen beter samenleven met en zorgen voor dieren? En zo staan er nog veel meer educatieve acties op het programma. Frederike: “We zijn bezig met een educatieprogramma, zodat ook klassen bij ons langs kunnen komen. We maken bijvoorbeeld een klein onderzoekslaboratorium voor basisschoolkinderen, zodat ze op een toegankelijke manier kennismaken met ons werk. We zijn breder dan alleen een opvang, we willen niet alleen nu iets voor dieren doen, maar ook toekomstgericht werken aan gezonde dieren, meer biodiversiteit en een gezond ecosysteem.”

Kom je een egel, haas, konijn of eekhoorn in nood tegen?

Raak het dier nog niet aan en bel met Stichting Snorhaar voor advies. Soms lijkt een dier in nood te zijn, maar is dat niet het geval. De medewerkers van Stichting Snorhaar stellen vragen, geven advies en beoordelen (wellicht met beeldmateriaal) wat er met het dier moet gebeuren. Komt het dier onze kant op? Dan kunnen de medewerkers de nodige voorbereidingen treffen.

Kom naar de feestelijke opening

Stichting Snorhaar wordt geopend door wethouder Linda Voortman. Daarna is er van alles te zien en te beleven.

Wanneer? Zaterdag 4 mei: 13:00 – 16:00 uur.
Waar? In tuincentrum Steck, Gageldijk 3, Utrecht.
Wat kun je verwachten?

 Een rondleiding
 Je leert op een interactieve manier wat er gebeurt met een binnenkomend dier 
 Een openingsmarkt
 Je kunt op de foto
 Kinderen kunnen geschminkt worden
 Misschien kom je zelfs een egeltje tegen…

Het Bestuur

Het bestuur van Stichting Snorhaar doet het werk onbezoldigd.

Voorzitter:               Katie Minderhoud
Secretaris:               Frederike Lijffijt
Penningmeester:  Stef Arens

Stichting Snorhaar is een stichting, opgericht op 31 maart 2023. 
Kvk: 897 997 20
RSIN: 8651 145 35
Bank: NL54 BUNQ 2088 8742 08

Het Beleid

Het doel van Stichting Snorhaar is het opvangen van inheemse wilde dieren die door ziekte of verwonding tijdelijk niet in de natuur kunnen leven. In het begin richten we ons hierbij met name op egels, eekhoorns, hazen en konijnen. Wat we precies willen doen en hoe we dat gaan doen kun je hier verder lezen in ons beleid.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling van Stichting Snorhaar? Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief